fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
20.7 C
Heraklion
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

5 τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι και δεν το ήξερες 

ΔιάφοραΥγεία5 τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι και δεν το ήξερες 

Το νάτριο στα τρόφιμα μπορεί να συγκαλυφθεί ακόμα και από τους γευστικούς μας κάλυκες. Δεδομένων όμως των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το πολύ αλάτι, αξίζει να γνωρίζουμε πού μπορεί να κρύβεται.
Πολλές φορές ανησυχούμε για τα πρόσθετα στα τρόφιμα μας – συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητές γεύσεις, MSG. Αλλά ίσως το πιο επιβλαβές πρόσθετο σε πολλά κοινά τρόφιμα είναι αυτό που δεν σκεφτόμαστε πολύ συχνά: το αλάτι.

Το αλάτι, ή τεχνικά το χλωριούχο νάτριο, είναι ίσως το πιο κοινό πρόσθετο στα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι επίσης ίσως το πιο επιβλαβές εάν υπερκαταναλωθεί. Η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε κάποια ποσότητα, γιατί είναι απαραίτητο για μια σειρά σωματικών διεργασιών, αλλά η ημερήσια δόση είναι πολύ μικρότερη από αυτή που πιθανώς καταναλώνουμε οι περισσότεροι από εμάς. Σε όλο τον κόσμο το συνιστώμενο ημερήσιο επίπεδο νατρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2300 mg – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού.

Μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού το λαμβάνουμε, όχι, όπως φανταζόμαστε από αυτό που πασπαλίζουμε στο φαγητό μας, αλλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα – και όχι πάντα από τρόφιμα που θα περιμέναμε.

Ακολουθούν μερικές εκπληκτικές πηγές αλατιού/νατρίου:
Ψωμί
Το ψωμί μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα αλατιού μέσα στην ημέρα μας. Το αλάτι χρησιμοποιείται για τις συντηρητικές του ιδιότητες στο ψωμί. Βοηθά επίσης στην υφή και, φυσικά, στη γεύση. Επίσης βοηθά το ψωμί να αποκτήσει μια χρυσή, τραγανή κρούστα. Αλλά η ποσότητα του αλατιού που έχει προστεθεί σε κάθε προϊόν μπορεί να διαφέρει, επομένως η σύγκριση των ετικετών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Δημητριακά
Τα περισσότερα δημητριακά δεν έχουν αλμυρή γεύση, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο υψηλά μπορεί να είναι σε νάτριο. Το αλάτι χρησιμοποιείται για να γίνουν αυτές οι νιφάδες πρωινού χρυσές και τραγανές, καθώς και για να διατηρηθούν τα δημητριακά πιο φρέσκα για περισσότερο καιρό.

Μπώλ με σάλτσες

Υποκατάστατα κρέατος
Πολλοί από εμάς επιλέγουμε χορτοφαγικούς ή vegan τρόπους ζωής. Μερικά από τα τρόφιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντικαταστήσουμε το κρέας –το τόφου για παράδειγμα– έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όμως κάποιες άλλες πιο πρωτότυπες επιλογές, όπως τα χορτοφαγικά λουκάνικα ή τα μπιφτέκια, μπορεί να είναι εκπληκτικά υψηλές σε αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται σε αυτά τα προϊόντα για τη δεσμευτική του δράση – για παράδειγμα βοηθά τα συστατικά να παραμείνουν ενωμένα στα λουκάνικα- αλλά και για τη γεύση.

Σάλτσες
Είναι λογικό ότι οι αλμυρές σάλτσες, όπως η σόγια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Άλλες όμως, όπως η κέτσαπ, το γλυκό τσίλι, η μπάρμπεκιου, ακόμη και η μουστάρδα, μπορούν επίσης να προσθέσουν πολύ αλάτι στη διατροφή σας. Και παρόλο που δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα, χωρίς να το καταλάβετε. Προσέξτε, επίσης, τις σάλτσες για τις σαλάτες, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ αλμυρές χωρίς απαραίτητα να έχουν αλμυρή γεύση.

Τυρί
Ανάλογα με το πόσο τρώτε, το τυρί μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καθημερινή σας πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι είναι ένα σημαντικό συστατικό στην παρασκευή του τυριού. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το τυρί ώστε να αναπτύξει γεύση και την υφή. Το αλάτι παίζει επίσης ρόλο στη ζύμωση. Γενικά, τα φρέσκα τυριά όπως η ρικότα και το τυρί κότατζ έχουν πολύ λίγο αλάτι και τα πιο δυνατά τυριά όπως το παλαιωμένο τσένταρ και τα μπλε τυριά έχουν περισσότερο. Επίσης μερικά τυριά όπως η φέτα και το χαλούμι αποθηκεύονται σε άλμη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο αλμυρά

Πηγήjenny.gr

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα