fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
23.4 C
Heraklion
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ηράκλειο – Σχολεία πριν το πρώτο κουδούνι: Λυόμενα στις ταράτσες, ανάρπαστες τουαλέτες και μεγάλη … στενότητα. Βίντεο/φωτό

ΚρήτηΤα Νέα του ΗρακλείουΗράκλειο - Σχολεία πριν το πρώτο κουδούνι: Λυόμενα στις ταράτσες, ανάρπαστες τουαλέτες και μεγάλη ... στενότητα. Βίντεο/φωτό

Για γέλια και κλάματα είναι η εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα σχολεία του Ηρακλείου, μια μέρα πριν το πρώτο κουδούνι – κατάσταση που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι συγκυριακή, αλλά απλώνεται σε βάθος ακόμη και δεκαετιών!

Διότι μπορεί ο μεγάλος σεισμός το 2021 να επέτεινε το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη, ωστόσο το κτιριολογικό μένει άλυτο εδώ και χρόνια για αρκετές δομές, με λιλιπούτειους μαθητές να συνωστίζονται σε μικρούς, ακατάλληλους χώρους, συνήθως ισόγεια παλιών πολυκατοικιών, τα οποία ο δήμος μισθώνει.

Κοινός παρονομαστής στις περισσότερες προβληματικές δομές είναι ο συνωστισμός, τόσο στις κυρίως αίθουσες όσο και στους αύλειους χώρους, όπως για παράδειγμα στο 17ο Νηπιαγωγείο στη Θέρισσο, όπου στην αυλή αναλογεί 1 τμ για κάθε παιδάκι. Η έλλειψη χώρων αφορά και στις τουαλέτες, ακόμη και σε μεγαλύτερα συγκροτήματα όπως αυτό του Μασταμπά, με 225 μαθητές και τους δασκάλους τους να εξυπηρετούνται σε δυο μόλις μικρές τουαλέτες.

Σφηνωμένα νηπιαγωγεία στα ισόγεια πολυκατοικιών δημιουργούν σουρεαλιστικές εικόνες, με τινάγματα χαλιών από τα διαμερίσματα στις αυλές των νηπιαγωγείων, ενώ το έλλειμα ζωτικού χώρου κορυφώνεται στην περίπτωση του 18ου δημοτικού σχολείου όπου λυόμενα έχουν χωροθετηθεί πάνω στην ταράτσα του κυρίως κτιρίου.

Πρώτο κουδούνι με σκουπίδια

Για αύριο Δευτέρα, οπότε σηκώνεται η αυλαία της νέας μαθητικής χρονιάς, οξύ είναι το πρόβλημα με την καθαριότητα, αφού ο δήμος δεν έχει προνοήσει εγκαίρως να ανανεώσει τις συμβάσεις των καθαριστριών. Σε ορισμένα σχολεία οι καθαρίστριες αυτοβούλως ενήργησαν και, σε άλλα, σύλλογοι γονέων και καθηγητών απευθύνθηκαν σε εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού – τα υπόλοιπα θα υποδεχθούν τους μαθητές με ακαθαρσίες και σκουπίδια …

Ωστόσο, μεγάλη είναι και η ανησυχία αναφορικά με τη λήξη των “σιωπηρών” παρατάσεων των μισθωτηρίων που έχουν δοθεί στον δήμο από τους εκμισθωτές, οι οποίοι θέλουν πλέον να τα εκμεταλλευτούν με διαφορετικό τρόπο ή διεκδικούν περισσότερα χρήματα, με τον δήμο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι σε περίπτωση εξώσεων ο Δήμος είναι αδύνατον να βρει νέα κτήρια προς ενοικίαση που να πληρούν τις κτιριολογικές προδιαγραφείς που θέτει το Υπ. Παιδείας τα τελευταία 10 χρόνια. Γι αυτό η Ένωση Γονέων πρότεινε στον δήμο τη δημιουργία ενός ακόμα σχολείου μπαλαντέρ (όπως στο λιμάνι) κάτι που η δημοτική αρχή δεν έκανε δεκτό.

Μέλη της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Δήμου Ηρακλείου, μιλώντας στη Νέα Ματιά, θέτουν ευθέως και ζητήματα ασφάλειας στη λειτουργία των σχολείων, καθώς – όπως λένε – δεν έχει γίνει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε κανένα σχολείο, αλλά ούτε και οι απαιτούμενες συντηρήσεις στους λέβητες γίνονται εγκαίρως με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι. Επίσης, όπως σημειώνουν, απουσιάζουν και οι έλεγχοι πυρασφάλειας.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της “μαγικής εικόνας” που εμφανίζουν σχολεία στην πόλη του Ηρακλείου μια ανάσα πριν την έναρξη της νέας χρονιάς

46ο Νηπιαγωγείο στη Θέρισσο: Αμετακίνητο εδώ και 35 χρόνια

Για τουλάχιστον 35 χρόνια το 46ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται στο ίδιο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Κονδυλάκη στη Θέρισσο – χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση. Για τις εκπαιδευτικές και ψυχοσωματικές ανάγκες των 32 παιδιών, οι δύο αίθουσες είναι εξαιρετικά στενάχωρες. Χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, λίγο πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, ακόμη και η αυλή λειτουργεί ως αποθήκη. Οι δύο εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι από αντικείμενα, μαζί με ζωγραφιές παιδιών.

Τα σπασμένα πλακάκια του δαπέδου δεν έχουν αντικατασταθεί από πέρυσι ενώ οι ακατάλληλες γυψοσανίδες και τζαμαρίες μετατρέπουν σε “θερμοκήπιο” το νηπιαγωγείο το καλοκαίρι – τον χειμώνα το κρύο διεισδύει. Μια μόνο τουαλέτα καλύπτει τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.

Σοβαρή αδυναμία και η παλιά συσκευή κουζίνας στην είσοδο – οι εκπαιδευτικοί έχουν σταματήσει πλέον να ζεσταίνουν φαγητό εκεί και ζητούν από τους γονείς να φέρνουν ισοθερμικά μπωλ. Σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν θέλουν να τη λειτουργήσουν, ανεβοκατεβάζουν την ασφάλεια, προκειμένου να μην υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος με κάποιο παιδί.

Η "μαγεία" του 46ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου: Συνωστισμός, ακατάλληλες τζαμαρίες, σπασμένα πλακάκια

17ο Νηπιαγωγείο στη Θέρισσο: 1 τμ αυλή για κάθε παιδάκι

Αποκαρδιωτική και η εικόνα που παρουσιάζει το 17ο Νηπιαγωγείο στη Θέρισσο με 20 παιδιά να συνωστίζονται σε μόλις 21 τμ αύλειου χώρου. Τί κι αν η σύγχρονη παιδαγωγική έχει αναγνωρίσει την έμφυτη ανάγκη του παιδιού για διαρκή κίνηση, το 17ο Νηπιαγωγείο μοιάζει να λειτουργεί σε συνθήκες … συμπίεσης τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και τον εσωτερικό.

Και εδώ, μόλις μια τουαλέτα, εξυπηρετεί παιδάκια και ενήλικες.

Μόλις 21 τμ ο αύλειος χώρος για να εκτονωθούν τα παιδάκια στο 17ο Νηπιαγωγείο στη Θέρισσο

9ο Δημοτικό Σχολείο στον Μασταμπά: Το σχολείο των αντιφάσεων

Με τις δικές του δυσκολίες αναμετριέται ο μαθητικός και εκπαιδευτικός κόσμος του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Μασταμπά, ενός από τα πολυπληθέστερα του Ηρακλείου. “Συναρμολογείται” από τρία κτίσματα: το παλιό κτίριο του 1950, τη νέα πτέρυγα που ανεγέρθηκε το 2005 και δύο λυόμενες αίθουσες, οι οποίες πλημμυρίζουν τον χειμώνα. Όπως λέει στη Νέα Ματιά η διευθύντρια Μαρία Μελεσσανάκη, στο παλιό κτίσμα – που έχει κριθεί ακατάλληλο – εξακολουθούν να λειτουργούν τα γραφεία των εκπαιδευτικών, με δική τους ευθύνη, ελλείψει άλλων χώρων.

Την ίδια στιγμή, τα 255 παιδιά και οι δάσκαλοι, εξυπηρετούνται από μόλις δύο μικρές τουαλέτες, κατάσταση άβολη, που δημιουργεί … αρρυθμίες στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μ. Μελεσσανάκη για τις κτιριακές αδυναμίες

11ο Νηπιαγωγείο: Δίπλα στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως

Ο περιβάλλων χώρος του 11ου Νηπιαγωγείου είναι ένας από τους πιο υποβαθμισμένους εξωτερικούς χώρους σχολείου στο Ηράκλειο. Δίπλα στην κεντρική λεωφόρο της Εθνικής Αντιστάσεως, τα ελάχιστα τμ της αυλής διαχωρίζονται από το πεζοδρόμιο με ένα απλό κάγκελο, σπασμένο σε αρκετά σημεία του, με πλαστικά νήματα να το συγκρατούν. Τα παιδιά παίζουν δίπλα στην πολύβουη λεωφόρο. Ένα άχαρο περιβάλλον γεμάτο αυτοκίνητα, είτε σταθμευμένα μπροστά στο νηπιαγωγείο είτε σε κίνηση.

39ο Δημοτικό Σχολείο: Ένα σχολείο για διερχόμενους

Η ιδιαιτερότητα του 39ου Δημοτικού Σχολείου μοιάζει να είναι … ασύγκριτη καθώς οι ένοικοι της πολυκατοικίας στην οποία στεγάζεται διασχίζουν την αυλή του σχολείου για να μπουν στα σπίτια τους (!) Και αυτό διότι το Δημοτικό καταλαμβάνει το ισόγειο και τον α’ όροφο του κτιρίου. Μια … πρωτοτυπία που δεν περνά απαρατήρητη.

Πόρος: Το 12ο Δημοτικό Σχολείο τριχοτομείται

Υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον μεγάλο σεισμό του 2021 και η μελέτη έδειξε προβλήματα στατικότητας. Μετά από καθυστερήσεις, διακοπή εργασιών από τον εργολάβο και χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν, η πρώτη και η δεύτερη τάξη θα λειτουργήσουν με το πρώτο κουδούνι στη νέα πτέρυγα, και οι υπόλοιπες θα μοιραστούν στο 11ο και το 14ο δημοτικό σχολείο έως ότου αποπερατωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του παλιού κτίσματος.

Λυόμενες αίθουσες στην ταράτσα για το 18ο Δημοτικό Σχολείο

Οι λυόμενες αίθουσες- που λειτουργούν ως “μπαλώματα” στις κτιριολογικές ελλείψεις από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, στην περίπτωση του 18 ου Δημοτικού, σκαρφαλώνουν στα … ψηλά, και χωροθετούνται πάνω στην ταράτσα του κυρίως κτιρίου, μιας και ο αύλειος χώρος είναι πολύ μικρός για να τοποθετηθούν εκεί. Φαντασία …

Γερονυμάκειο
Μετά από πολλές καθυστερήσεις και κατόπιν κινητοποίησης των γονέων και των συλλόγων γονέων, το κτίριο θα ήταν έτοιμο στις 11/9 . Ο εργολάβος ολοκλήρωσε τις εργασίες του, ωστόσο – από ότι φαίνεται- τα μπάζα και η ακαταστασία δεν θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι ηλεκτρονικές συνδέσεις είναι σε εκκρεμότητα και το σχολείο δεν έχει ίντερνετ και τηλέφωνα. Τα κοντέινερς από την αυλή πρέπει να φύγουν, αλλά – σύμφωνα με πληροφορίες- δεν υπάρχει κονδύλι από τον δήμο, οπότε και παραμένουν, μέχρι νεοτέρας!

Δημοτικό σχολείο Βασιλειές: Όλο εκπλήξεις!

129 μαθητές φοιτούν στο παλιό κτίσμα του δημοτικού σχολείου στις Βασιλειές, που χρονολογείται από το 1935. Οι 2 αίθουσες είναι χωρισμένες με γυψοσανίδα. Μια αίθουσα είναι … πολλαπλών χρήσεων αφού έχει στον ίδιο χώρο με τους υπολογιστές, την κουζίνα και τη βιβλιοθήκη (!). Στην αυλή 2.5 αίθουσες λειτουργούν κοντέινερ και συνδέονται ηλεκτρολογικά με εναέριο καλώδιο ρεύματος, που κρύβει επικινδυνότητα. Εφαπτόμενα, σε χαμηλότερο επίπεδο και σε νέο οικόπεδο, θα τοποθετηθούν 2 αίθουσες κοντέινερ προσωρινά έως ότου χτιστεί ένα νέο σύγχρονο σχολείο, κάτι που δεν αναμένεται πριν το 2028.

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα