fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
19.6 C
Heraklion
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες

ΔιάφοραΥγείαΑυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες

Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση; Αυτό ήθελαν να διαπιστώσουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yale, που διεξήγαγαν σχετική έρευνα και διαπίστωσαν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λίπη μπορούν να προκαλέσουν νευρωνικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, τα συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, υποστηρίζουν ότι εάν καταναλώνετε τακτικά μικρές ποσότητες τέτοιων τροφών, ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» στο να ζητά αυτού του είδους τις τροφές σε σταθερή βάση.

Πώς, όμως, αναπτύσσεται στον εγκέφαλο αυτή η προτίμησή μας προς τις «ένοχα» απολαυστικές τροφές;

«Η τάση μας να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα μπορεί να είναι έμφυτη ή να αναπτύσσεται ως συνέπεια της παχυσαρκίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρόκειται γενικά για μια τάση στην οποία ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Sharmili Edwin Thanarajah.

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές πρόσθεσαν στο καθημερινό διατροφολόγιο μιας ομάδας εθελοντών μια μικρή ποσότητα από μια σαντιγί πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα για 8 εβδομάδες. Το ίδιο διάστημα, μια άλλη ομάδα κατανάλωνε μια σαντιγί με ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται ασυνείδητα να προτιμά τις λιχουδιές

Η ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα αυξήθηκε θεαματικά στους εθελοντές που κατανάλωσαν την σαντιγί με τα λιπαρά. Αυτή η συνήθεια έδειξε συγκεκριμένα να ενεργοποιεί το ντοπαμινεργικό σύστημα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το κίνητρο και την ανταμοιβή.

«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζεται μέσω της κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Ασυνείδητα, μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που μοιάζουν με ανταμοιβή. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, πάντοτε θα προτιμάμε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και σάκχαρα», εξηγεί ο Marc Tittgemeyer.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο το βάρος, όσο και οι αιματολογικές τιμές των συμμετεχόντων, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, δεν άλλαξαν. Ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι η προτίμηση σε αυτά τα τρόφιμα συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. «Νέες συνδέσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι αδύνατο να εξαφανιστούν τόσο εύκολα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της μάθησης: Όταν μαθαίνεις κάτι, δε το ξεχνάς τόσο εύκολα», καταλήγει ο δρ. Tittgemeyer.

Πηγήmadata.gr

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα