fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
23.4 C
Heraklion
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Εγκαίνια για τον νέο σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη από τον Πρωθυπουργό – Παρών και ο Σαρλ Μισέλ

ΠολιτικήΕγκαίνια για τον νέο σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη από τον Πρωθυπουργό - Παρών και ο Σαρλ Μισέλ

Μηνύματα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να στείλουν σήμερα από την Αλεξανδρούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος της Σερβίας, οι οποίοι θα παραστούν στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης).

Ενδεικτική της σημασίας του έργου για την περιοχή μας, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη είναι ότι το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η έναρξη της κατασκευής του δεύτερου, μετά τη Ρεβυθούσα, τερματικού σταθμού LNG της χώρας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σε όλη την Ευρώπη επισπεύδονται οι επενδύσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενώ οι εξελίξεις έχουν αναδείξει ήδη τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πύλη φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια, καθώς από την περασμένη Τετάρτη –οπότε η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για τη Βουλγαρία– έχει καταστεί σε αποκλειστικό προμηθευτή της γειτονικής χώρας. Το 40% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο καλύπτεται με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 60% με ρωσικό αέριο που πουλάει η ΔΕΠΑ.

Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσει ως μία ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετατροπή της και σε κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το LNG που θα φτάνει με καράβια από διάφορες πηγές στην Αλεξανδρούπολη θα αεριοποιείται, θα μπαίνει στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και τη Ρουμανία, καθώς και τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας Gastrade –που υλοποιεί το έργο– προβλέπει την ολοκλήρωσή του το 2023, ωστόσο η εταιρεία έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.

Αγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου

Με την ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάζει τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα επτά δισ. κυβικά μέτρα σήμερα, σε πάνω από 15 δισ. κ.μ., ενώ η συνολική δυναμικότητα της χώρας μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. κ.μ. σε περίπτωση που ολοκληρωθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια για νέα FSRU. Εναν δεύτερο τερματικό σταθμό LNG σχεδιάζει η Gastrade στη Θράκη, έναν η Μότορ Οϊλ στους Αγ. Θεοδώρους στην Κόρινθο, έναν τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και έναν η Mediterranean Gas στον Βόλο.

Εργο 393,7 εκατ. ευρώ από τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου

Ο FSRU Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει την τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κ.μ. ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα. Ο δεύτερος FSRU που προωθεί η ίδια εταιρεία στη Θράκη θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως.

Στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, που αναπτύσσει το project, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments –100% θυγατρική της Gaslog– που κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 35 πλοία μεταφοράς LNG, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG), που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20%, και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα