fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
23.4 C
Heraklion
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Ηρακλείου: Από την απαξία και το σκοτάδι, στο φως! ΦΩΤΟ

ΚρήτηΤα Νέα του ΗρακλείουΈργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ του δήμου Ηρακλείου: Από την απαξία και το σκοτάδι, στο φως! ΦΩΤΟ

Κρεμασμένα ή απλά ακουμπισμένα σε τοίχους στα γραφεία των υπηρεσιών, με διάφορα αυτοκόλλητα, καρφίτσες με σημειώσεις & φωτογραφίες ή στοιβαγμένα σε αποθήκες, ήταν για χρόνια, τα περισσότερα από τα περίπου 1000 έργα τέχνης του δήμου Ηρακλείου, τα οποία συνθέτουν ένα ολόκληρο κεφάλαιο πολιτισμού και ταυτόχρονα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία τεράστιας εμπορικής αξίας. Εκτιμάται ότι μόνο τα 59 έργα, που για πρώτη φορά εκτίθεται αυτές τις ημέρες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, έχουν αγοραία αξία άνω των 300.000 ευρώ στο χρηματιστήριο της Τέχνης.

Μια αίθουσα με πίνακες ζωγραφικής
Τρεις από τους 59 πίνακες που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό – Στοίχημα για τον δήμο η συντήρηση των έργων της συλλογής που έχουν υποστεί πολλαπλές φθορές

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ηρακλείου επιδόθηκε στο απαιτητικό έργο της συγκέντρωσης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης αυτού του εικαστικού πλούτου, που βρισκόταν διάσπαρτος σε γραφεία και αποθήκες, «ορφανός» και άγνωστος. Με αρχή του νήματος πληροφορίες για την ύπαρξή τους, η δημοτική αρχή οδηγήθηκε στην ταυτοποίηση πινάκων ή τη διαπίστωσή της απώλειά τους, αφού ορισμένοι πίνακες αγνοούνται…

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη σε ενημερωτική εκδήλωση για τη δημοτική συλλογή έργων τέχνης, η δημοτική αρχή χρειάστηκε να ανατρέξει σε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Δημαρχιακών Επιτροπών από το 1946 (!), καταγράφοντας από αυτές τις πηγές ποιοι πίνακες είχαν αποτελέσει αντικείμενο δωρεάς ή κληροδοτήματος προς τον δήμο και εν συνεχεία να τους αναζητήσει.
Την ολοκλήρωση της φάσης του εντοπισμού τους, ακολούθησε η φάση της τεκμηρίωσης και καταλογράφησής τους. Το υλικό που προέκυψε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πύλη www.heraklionartgallery.gr, www.heraklionartgallery.eu Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτυπώθηκε σε τρία έντυπα λευκώματα, που διανέμονται δωρεάν στο κοινό.

Δημοτική Πινακοθήκη
Επόμενο στάδιο στη διαχείριση της εκπληκτικής συλλογής πινάκων του 19ου και 20ου αι που έχει στην κατοχή του ο δήμος Ηρακλείου, είναι η αποκατάσταση και συντήρησή τους, με το βλέμμα στραμμένο στην «τελευταία πράξη» που δε θα είναι άλλη από τη μεταφορά τους στο Μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη, με την ίδρυση Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου. (Το κτίσμα έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμούς και έχει ανατεθεί η μελέτη για την αποκατάστασή του)
Οι φθορές στους περισσότερους πίνακες της συλλογής είναι μεγάλες. Και τα 59 έργα που εκτίθενται αυτό το διάστημα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι κακοσυντηρημένα. Μάλιστα, στον πίνακα με τον τίτλο «Ταυροκαθάψια» του Αλέκου Φασιανού, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί εμφανέστατα να δει υγρασία στη βάση του.

Ο πίνακας του Φασιανού ο οποίος στη βάση του έχει λεκέ από υγρό – η περιοχή μέσα στον γκρι κύκλο

Μπορεί τα έργα εμβληματικών Έλληνων εικαστικών, όπως οι Τσαρούχης, Φασιανός, Μόραλης, Σιδέρης, Βασιλείου, Γρύσπος, Καλμούχος, Σαντοριναίος αλλά και Ηρακλειωτών, όπως οι Φανουράκης, Θαλασσινός, Τιτίκα Σάλα να έμειναν για δεκαετίες στο σκοτάδι, ωστόσο οι «ράγες» που θα τα οδηγήσουν στο φως και το φιλότεχνο κοινό έχουν θεμελιωθεί…

Από τα εγκαίνια της έκθεσης των 59 έργων στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Πέμπτη 6 Ιουλίου

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του ρεπορταζ ή αποσπασμάτων αυτού μόνο στην περίπτωση που αναγράφεται ως πηγή το neamatia.gr με ενεργό link στην εν λόγω καταχώρηση.

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα