fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
16 C
Heraklion
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά: “Σαστισμένη” η Κρήτη – Το βίντεο της καταστροφής

ΚρήτηΛασίθιΚατολίσθηση στην Αγία Φωτιά: "Σαστισμένη" η Κρήτη - Το βίντεο της καταστροφής

Μουδιασμένη” παραμένη η κοινωνία της Κρήτης, μια μέρα μετά την απερίγραπτη τραγωδία με την κατολίσθηση βράχου που αποκολλήθηκε και ισοπέδωσε δύο διαμερίσματα σε τουριστικό συγκρότημα κατοικιών στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας, στερώντας τη ζωή σε μια 47 γυναίκα από τη Σλοβενία που εγκλωβίστηκε στα ερείπια.

Η υπεύθυνη εθελοντών Σαμαρειτών ΕΕΣ Ιεράπετρας Μαρίνα Δρακωνάκη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 , αναφέρθηκε στην τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε μετά την αποκόλληση βράχου από την πλαγιά του βουνού. Ο άντρας της 47χρονης γυναίκας, όπως έχει γράψει η ΝΕΑ Ματιά ήταν σε ασφαλές σημείο ενώ ο 10 χρονος γιος του εντοπίστηκε κάτω από μπάζα, ελαφρά τραυματισμένος. Όπως είπε η διασώστρια, για να εντοπιστεί η άτυχη γυναίκα χρειάστηκε να σκάψουν 1,5 μέτρο με μπάζα.

Σε σοκ

«Είμαστε σοκαρισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί από κανέναν» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης.

«Στην περιοχή κάθε χρόνο κάνουν τις διακοπές τους χιλιάδες επισκέπτες και είναι από τις δημοφιλέστερες στον τόπο μας. Μέχρι και σήμερα τέλη Οκτώβρη έχει επισκεψιμότητα και αυτό που συνέβη έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη. Στην περιοχή υπάρχει ένας βράχος που λέγεται ότι φέρει επικινδυνότητα, ωστόσο η αποκόλληση δεν έγινε εκεί.» ανέφερε ο κ Βαρδάκης.

Δείτε το βίντεο της καταστροφής από τον Νίκο Σαράντο

ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ 30/10/2022 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ DRONE VIDEO

Οι αιτίες και τα λάθη

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την τραγωδία, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ κι αναφέρθηκε στις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

Το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς, και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 ημέρες σε όλη την Κρήτη. 
Ουσιαστικά οι 3 αυτοί παράγοντες υπάρχουν και συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως εκείνο που θα πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δε θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες. Θα πρέπει να επισημάνουμε για μια φορά ακόμα τον κίνδυνο πως πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία
.”

“Τώρα θα πέσει;”

Η Γεωλόγος και Ειδική Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης Ερμιόνη Γιαλύτη με ανάρτησή της σημειώνει τα εξής:

«…και κάπως έτσι, η αναγκαιότητα της Γεωλογικής και Γεωτεχνικής διερεύνησης γίνεται αντιληπτή για άλλη μια φορά. Με το λάθος τρόπο. Με θανάτους.  Με τραυματισμούς. Με ατυχήματα που μπορούσαν να έχουν  αποφευχθεί. 
Για χρόνια, ασχοληθήκαμε μόνο με αυτό που φαίνεται. Με ένα σπίτι, ένα ξενοδοχείο, μόνο με το κτίριο και ποτέ με το υπέδαφος και τον περιβάλλοντα χώρο. Όσο πιο απόκρημνα, τόσο πιο καλά!  Panoramic view…. 
Ναι, οκ….αλλά ειδικά σε μια χώρα με τόσο έντονο μορφολογικό ανάγλυφο (αυτή είναι και η ομορφιά της), για να φιλοξενηθεί μια κατασκευή στις παρυφές μιας πλαγιάς ή “κάτω” από ένα βουνό, χρειάζονται ειδικές μελέτες καταλληλότητας, ευστάθειας και αντιστήριξης. Δεν γίνεται χωρίς αυτές!  Τόσο απλά!
Στα τόσα χρόνια που δουλεύω, συχνά άκουγα σαν απάντηση στην αναγκαιότητα αυτή: “Ε, σιγά,  τόσα χρόνια δεν έπεσε, τώρα θα πέσει;.
Ναι. Τώρα. Θα πέσει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών στο Δ.Σ. Ηρακλείου

 Halloween: H ιστορία της πιο τρομακτικής γιορτής και το έθιμο της κολοκύθας

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου: Οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, απειλούν φάλαινες & δελφίνια

Ηράκλειο: Με γαλανόλευκες, μικροί & μεγάλοι στην παρέλαση – φωτορεπορτάζ/βιντεο

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα