fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
15.5 C
Heraklion
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κρήτη -Υδρογονάνθρακες: Η επέκταση ερευνών & η μελέτη Petronas

ΚρήτηΚρήτη -Υδρογονάνθρακες: Η επέκταση ερευνών & η μελέτη Petronas

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης από το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα NAVTEX με την οποία θα παρατείνονται και θα επεκτείνονται νοτιότερα τα όρια που είχε θέσει η προηγούμενη NAVTEX, που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου και έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ερευνών από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Αβέβαιες οι επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες
Το αίτημα για επέκταση των ερευνών υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που έχει ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων. Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την ΕΔΕΥΕΠ και την αμερικανική εταιρεία να προχωρούν σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων εξέλιξης του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να επισπευσθεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025 –που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα– η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.

Η μελέτη της Petronas

Πάντως, τα συμπεράσματα ειδικής μελέτης που παρουσίασε ο μαλαισιανός πετρελαϊκός κολοσσός Petronas στο συνέδριο International Petoleum Technology Conference, που έλαβε χώρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο τη διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της περιοχής, είναι ενθαρρυντικά. Η μελέτη στηρίζεται στην ανάλυση δισδιάστατων δεδομένων που είχε συλλέξει η νορβηγική PGS το 2012 στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης. «Η ερμηνεία των σεισμικών στοιχείων υποδεικνύει την ύπαρξη “παγίδων” φυσικού αερίου στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά για τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες η Exxon-Mobil σε κοινοπραξία με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ). Το ισχυρό ενδιαφέρον των εταιρειών που συμμετέχουν ήδη στις έρευνες στην Κρήτη και στο Ιόνιο (Exxon-Mobil, HELLENiQ ENERGY, Energean) πιστοποιείται και από το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις ελάχιστες επενδύσεις (20-25 εκατ. ευρώ), για τις οποίες έχουν δεσμευθεί μέσω των συμβάσεων παραχώρησης, σχεδόν κατά 150%.

Εμφάνιση της Chevron
Οι ανεξερεύνητες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, όμως, φαίνεται να έχουν τεθεί εκ νέου στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών που επαναξιολογούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Το «παρών» έχουν δώσει ήδη με επισκέψεις στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη Shell να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Energean για την παραχώρηση της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων, με το ενδιαφέρον της ωστόσο να μην περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός εκμεταλλεύεται ήδη κοίτασμα στην Αλβανία, σε περιοχή που αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής ζώνης των Ιωαννίνων. Η τελική στάση των πετρελαϊκών εταιρειών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με παράγοντες με γνώση του τρόπου λειτουργίας των πολυεθνικών, από το κατά πόσο θα παραμείνει ισχυρή η πολιτική βούληση που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πλήρη διερεύνηση των πιθανολογούμενων υδρογονανθράκων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ

Ηράκλειο: Ένα βήμα πριν τη λειτουργία των υπόγειων κάδων – Βίντεο/φωτό

“Άνω τελεία” στη δίκη της υπόθεσης θανάτου της Μελίνας Παρασκάκη

Κρήτη: Αιφνίδιος θάνατος 29χρονης – Την βρήκε νεκρή ο σύντροφό της

Συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων- Παραδείγματα

 Αυτές είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος & φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο

 Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου: “Σήμερα περιμένουμε το κύμα των αγορών” – Προαιρετικά ανοίγουμε την Κυριακή

Έδωσε τέρμα στη ζωή του – Θλίψη στη Μεσαρά

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα