fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
16 C
Heraklion
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης

ΠολιτικήΣυμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης

Το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, που πυροδοτεί μια σειρά από ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση ενόψει της φετινής σεζόν, που ούτως ή άλλως λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερη επιβαρυμένη οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέλαβε, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο που εκκρεμούσε από το 2021 και αφορά τη μετάκληση εποχικών εργατών γης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τότε τον εδώ Αιγύπτιο πρέσβη σε συνάντηση και ζήτησε επίσπευση της απάντησης. Σε συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2022 ο Αιγύπτιος πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Βαρβιτσιώτη πως οι αιγυπτιακές παρατηρήσεις επί του σχεδίου του κειμένου ήταν έτοιμες και θα προωθούντο υπηρεσιακώς στην ελληνική πλευρά, κάτι που έγινε άμεσα.

Η ελληνική πλευρά εξέτασε το κείμενο και η τελική συμφωνία επετεύχθη. Ο αρχικός αριθμός προέβλεπε 2.000 εργάτες γης, αλλά τελικά στο πλαίσιο πρόσφατης διυπουργικής συνάντησης υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο προβλεπόμενος αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής της συμφωνίας αποφασίστηκε να αυξηθεί σε 5.000, με προβλεπόμενο όριο παραμονής 9 μήνες εντός ενός έτους, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι το μέγιστο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάθε εργάτης γης θα λαμβάνει δηλαδή άδεια διαμονής με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του παρουσιάζοντας ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Πλέον αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός ημερομηνίας από την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε το οριστικό κείμενο της συμφωνίας να υπογραφεί στο Κάιρο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι τόσο μεγάλες που πριν ξεκινήσει τις επαφές το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Βαρβιτσιώτης με την εν Ελλάδι αιγυπτιακή πρεσβεία, το θέμα είχε συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, καθώς το είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Σίσι. Ακολούθησαν, όπως προειπώθηκε, πολλές συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος έχει επίσης κομβικό ρόλο στις επαφές.


Ζητούνται (χιλιάδες) χέρια, παρά την ανεργία
Η συμφωνία ωστόσο για 5.000 Αιγυπτίους εργάτες γης, που αναμένεται να έρθουν οργανωμένα στην Ελλάδα, δεν αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος. Τα στοιχεία, όπως τα μεταφέρει στην «Καθημερινή» υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται 50.000 εργατικά χέρια, αριθμός που το μίνιμουμ που μπορεί να πέσει ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες είναι 30.000. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο που είναι έτοιμο να εφαρμοστεί με την Αίγυπτο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το «επεκτείνει» και με άλλα κράτη.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χρήστος Γιαννακάκης, ταξίδεψε στο Βιετνάμ, μία ακόμη χώρα που μπορεί να προσφέρει εργατικά χέρια. Επαφές υπάρχουν και με την Ινδία, καθώς ούτως ή άλλως εργάτες γης από την Ινδία έρχονται κατά μόνας και η προσπάθεια είναι αυτό να γίνει συστηματικά και «μαζικά». Οι συζητήσεις με τις δύο χώρες γίνονται για τουλάχιστον 5.000 εργάτες γης ανά χώρα, ενώ στις επαφές έχουν προστεθεί και οι Φιλιππίνες. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, καθώς υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στον κατασκευαστικό όσο και στον τουριστικό κλάδο. Συνεπώς το ίδιο μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς. Από ελληνικής πλευράς η συμφωνία με την Αίγυπτο θεωρείται πως θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα συνεργασίας της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ως μεγάλης σημασίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εργατικά κέντρα συμπαρίστανται στην οικογένεια του άτυχου Μ. Αφράτη

Σοβαρό τροχαίο μέσα στην πόλη του Ηρακλείου

Παγκρήτια Τράπεζα: Μπαίνει στην αύξηση κεφαλαίου ο Μιχάλης Σάλλας

Ηράκλειο: Επίδειξη μόδας για το Σπίτι των Αγγέλων – ΒΙΝΤΕΟ

Η ανάρτηση του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, λίγο πριν φύγει από τη ζωή

Φθινόπωρο στη Σύλλαμο, που μοιάζει με Τοσκάνη!

Ποια όπλα αρνούνται οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και γιατί;

Το σκληρό γεωπολιτικό πόκερ με τα F-16 και τα F-35

Νέοι απινιδωτές στο Ηράκλειο – Ενημέρωση για να τους λειτουργούμε

H πρόγνωση του ΜΕΤΕΟ για την κακοκαιρία που έρχεται στην Κρήτη

Κεραλοιφή: Ό,τι πιο αγνό και ωφέλιμο στο δέρμα

Παγκρήτια κινητοποίηση συνταξιούχων

Κρήτη: Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της – Την αναζητούσαν οι συγγενείς

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα