fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
16.4 C
Heraklion
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ξεμένει από εργατικά χέρια ο αγροτικός τομέας του Ισραήλ

Αγροτικά & ΟικολογίαΞεμένει από εργατικά χέρια ο αγροτικός τομέας του Ισραήλ

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει οδηγήσει τον αγροτικό τομέα της χώρας σε έλλειψη περίπου 40.000 εργατικών χεριών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ισραηλινό υπουργείο Γεωργίας στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο των Times of Israel, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ έχασε 10.000 ξένους εργάτες –το ένα τρίτο του συνολικού ξένου εργατικού δυναμικού του. Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, πολλοί Ταϊλανδοί εργαζόμενοι, θορυβημένοι για την ασφάλειά τους και υπό τις προτροπές των αξιωματούχων της χώρας τους, πήραν μαζικά τον δρόμο της επιστροφής, μέσω πτήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από την ταϊλανδική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, οι άδειες εργασίας περίπου 20.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πάγωσαν, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, εμποδίζοντάς τους από το να εισέλθουν στο Ισραήλ.

Τέλος, στις απώλειες προστίθενται οι πολυάριθμοι Ισραηλινοί εργαζόμενοι στη γεωργία, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εφεδρικής στρατιωτικής υπηρεσίας μετά την έναρξη του πολέμου. Μια μελέτη της Κνεσέτ (σ.σ. το Κοινοβούλιο του Ισραήλ), η οποία παραθέτει δεδομένα από το 2020, αναφέρει ότι 75.200 άτομα εργάζονταν στον αγροτικό τομέα της χώρας. Εξ αυτών, το 49% ήταν Ισραηλινοί, το 19% Παλαιστίνιοι και το 32% ξένοι από τρίτες χώρες, κυρίως Ταϊλανδοί. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας που βιώνει το Ισραήλ τώρα.

«Καμπανάκι» αγροτών
Καθώς οι καλλιέργειες αφήνονται στην τύχη τους, οι αγρότες προειδοποιούν ότι σύντομα τα χωράφια θα καταστούν άγονα. «Έχασα το 80% της σοδειάς μου εν μέσω αυτού του χάους», εκτιμά ο Ισραηλινός αγρότης Eli Pereg. «Δεν ξέρω πώς θα συνεχίσω από αυτό το σημείο».

Τα παραπάνω γεγονότα εξώθησαν τον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Γεωργίας, Oren Lavi, στο σημείο να κάνει λόγο για τη χειρότερη κρίση εργατικού δυναμικού στην ιστορία του αγροτικού τομέα του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ελλείψεις έχουν τροφοδοτήσει μέχρι και τον τριπλασιασμό των τιμών για τις ντομάτες και τα αγγούρια.

ΠηγήYpaithros.gr

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα