fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
26 C
Heraklion
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για το πώς ακριβώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου

ΔιάφοραΕπιστήμονες έλυσαν το μυστήριο για το πώς ακριβώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου

Για εκατοντάδες χρόνια ερευνητές και αρχαιολόγοι προσπαθούν να δώσουν μια σαφή απάντηση, για το πως κατάφεραν να χτιστούν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Πώς χτίστηκαν; Πως μεταφέρθηκαν οι γιγάντιες πέτρες που μόνο η μια ζυγίζει τόνους;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Αιγύπτιοι μπορεί να μετακίνησαν τις τεράστιες πέτρινες πλάκες, αξιοποιώντας τη γη γύρω τους και συγκεκριμένα έναν παραπόταμο του Νείλου. Προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους, η ομάδα ξεκίνησε δοκιμάζοντας πέντε απολιθωμένα δείγματα εδάφους από την πλημμυρική πεδιάδα της Γκίζας. Οι αρχαιολόγοι έπρεπε να σκάψουν βάθος 9 μέτρων (30 πόδια) για να λάβουν τα δείγματα. Η ανάλυση έψαχνε για γύρη και βλάστηση που βρίσκονται συνήθως γύρω από τον Νείλο, κάτι που θα αποδείκνυε ότι κάποτε υπήρχε μια αρχαία υδάτινη οδός.


«Στα στρώματα βρήκαμε γύρη από ψάθα και βούρλα αλλά και παπύρους, και ξέρουμε ότι αυτά μαρτυρούν ένα περιβάλλον ελώδες. Συμπεράναμε ότι τότε υπήρχε εκεί επαρκές νερό».

Η σκληρή δουλειά τους απέδωσε και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως η μεγάλη πυραμίδα, ήταν πάνω στον παραπόταμο που υπολόγιζαν. Το ποτάμι αυτό όμως, πιστεύεται ότι στέγνωσε το 600 π.Χ.

«Ήταν αδύνατον να οικοδομηθούν αυτές οι πυραμίδες χωρίς να φτάνει εκεί ένας κλάδος του ποταμού», λέει ο περιβαλλοντικός γεωγράφος Hader Sheisha, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. Η νέα έρευνα και η επακόλουθη ανακάλυψη προέκυψαν ύστερα από ένα κομμάτι παπύρου που αφηγούνταν πώς ένας αξιωματικός, ο «Merer», έπρεπε να μεταφέρει ασβεστόλιθο στον Νείλο σε ένα εργοτάξιο στη Γκίζα. Ο πάπυρος βρέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Με ενδιέφερε τόσο πολύ γιατί αυτό επιβεβαιώνει ότι η μεταφορά των οικοδομικών υλικών της πυραμίδας έγινε πάνω από το νερό», είπε η κα Shiesha στους New York Times.

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα