fbpx
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.
Περισσότερα...
Από την αγριεμένη θάλασσα των ειδήσεων και πληροφοριών φέρνουμε στην επιφάνεια ό,τι έχει αξία.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για να κινηθούμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας στην πόλη του Ηρακλείου. Και αυτές θα τις προσφέρουμε στο απόσταγμά τους, με σύντομο λόγο.

Δεν μας ενδιαφέρει η «φασαρία» της ροής των ειδήσεων. Πιστεύουμε στην ήπια πληροφόρηση, σε ό,τι είναι αναγκαίο και σαφές.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος μας έχει προσωπικότητα και θα παίρνει θέση σε ζητήματα που ανακύπτουν.

Η διάθεσή μας ενίοτε θα είναι και παιχνιδιάρικη.

Κοιτάμε προς τις ημέρες που ξημερώνουν, τις προκλήσεις που αυτές εγείρουν. Την ίδια στιγμή θέλουμε να γίνουμε και κομμάτι της προσπάθειας για πολιτισμό στην καθημερινότητά μας.

Με τους «Φακέλους» επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε θέματα με ευρύ ενδιαφέρον και να τα επικαιροποιούμε ανοίγοντας νέα παράθυρα για σκέψη και δράση.

'Η γη ποτέ δε χάνει την αξία της' έλεγαν οι πρόγονοί μας. Με την ειδική στήλη Αγροτικά & Οικολογία στρέφουμε το κανάλι της πληροφόρησης προς αυτήν την παραγωγική τάξη, τους κατ' επάγγελμα αλλά και τους ετεροεπαγγελματίες παραγωγούς.

Η ΝΕΑ Ματιά.gr θα μείνει σε αγρανάπαυση τα σαββατοκύριακα, για να παίρνουμε φόρα για την εβδομάδα που έρχεται… με τον αστερίσκο των έκτακτων ειδήσεων.
21 C
Heraklion
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μείωση στην παραγωγή ζωοτροφών της ΕΕ. Αύξηση στις σύνθετες αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Αγροτικά & ΟικολογίαΜείωση στην παραγωγή ζωοτροφών της ΕΕ. Αύξηση στις σύνθετες αιγοπροβάτων στην Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες, ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) δημοσίευσε την επικαιροποιημένη εκτίμησή του για την εξέλιξη της παραγωγής ζωοτροφών τη χρονιά που ολοκληρώνεται.
Σύμφωνα με αυτήν, το 2022, η παραγωγή ζωοτροφών πανευρωπαϊκά (στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) θα κλείσει στους 145 εκατ. τόνους, με μείωση 3,3% σε σχέση με το 2021, όταν και παρήχθησαν 150 εκατ. τόνοι σύνθετων ζωοτροφών.

Μάλιστα, στις μεγάλες χώρες η μείωση φτάνει έως το 8,8%, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, του πολέμου στην Ουκρανία και της εξάπλωσης ζωονόσων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που παραθέτει ο FEFAC δεν γίνεται αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία.
Αντίθετα με τα όσα καταγράφει ο FEFAC για τις άλλες εκτροφές, στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) εκτιμά ότι η παραγωγή, αλλά και οι πωλήσεις σύνθετων ζωοτροφών, στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι.

Μια ερμηνεία που δίνει ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου, Τάσος Κυριακίδης, είναι η εξής: «Λόγω των σταθερά υψηλών τιμών στους καρπούς για ζωοτροφή, χωρίς μάλιστα να ανακόπτεται η αυξητική τους τάση, οι προβατοτρόφοι και αιγοτρόφοι στρέφονται προς τις σύνθετες ζωοτροφές, θεωρώντας ότι τους εξασφαλίζουν καλύτερη σχέση τιμής/παραγωγικότητας και ένα προϊόν πιστοποιημένο και ελεγμένο. Ως προς το σύνολο των ζωοτροφών, σύνθετων και μη, η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει μια μικρή, μονοψήφια πτώση, λόγω της τάσης αποθεματοποίησης που παρατηρείται στον κλάδο, των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο και άλλων αιτίων».

Πέραν της ερμηνείας των στελεχών του κλάδου των ζωοτροφών, μια επιπλέον ερμηνεία για την εντυπωσιακή αυτή αύξηση σε περίοδο κρίσης θα μπορούσε να είναι η συγκέντρωση που παρατηρείται στον κλάδο.

Πτωτική η τάση στην Ευρώπη για πουλερικά-χοίρους
Σύμφωνα με τον FEFAC, oι μόνες χώρες που εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν την παραγωγή ζωοτροφών στα ίδια επίπεδα είναι η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντίθετα, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες σημειώνεται μείωση της παραγωγής ζωοτροφών για όλες τις εκτροφές, χωρίς βέβαια να γίνεται αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία.

Η χοιροτροφία είναι η πλέον επηρεασμένη από τις ανωτέρω επιπτώσεις, καθώς η μείωση σε σύγκριση με το 2021 φτάνει το 5,6%. Κύρια αιτία είναι η μείωση των πληθυσμών των χοίρων σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στο κόστος παραγωγής των χοιροτρόφων και προβλήματα λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Σύμφωνα με τον FEFAC, η κατάσταση είναι χειρότερη σε Βέλγιο (μείωση 11%), Δανία, (-9%), Πορτογαλία, (-8,4%), Γερμανία (-8%) και Τσεχία (-7,4%).

Στα πουλερικά, η παραγωγή ζωοτροφών αναμένεται να σημειώσει μείωση 3,4% σε σύγκριση με το 2021. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη γρίπη των πτηνών με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ουγγαρία να πλήττονται περισσότερο. Ο FEFAC αναφέρει ότι οι πτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν δυσκολία να διαθέσουν στο εμπόριο προϊόντα υψηλότερης αξίας πώλησης, όπως βιολογικά και ελευθέρας βοσκής.

Στη βοοτροφία, η μείωση στην παραγωγή ζωοτροφών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3%. Εδώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναφορά ότι οι αγελαδοτρόφοι έχουν μειώσει τους κύκλους γαλακτοπαραγωγής για να περιορίσουν την κατανάλωση ζωοτροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: “Μετανιώνω που έγινα αγρότης και έμεινα στην Ελλάδα”

Φαντασμαγορία από την ασταμάτητη σύγκρουση δυνάμεων

Κιβωτός του Κόσμου: Τί απαντά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στις δομές της

Τρένο στην Κρήτη: “Χαραμάδα” για το έργο από στελέχη του υπουργείου Υποδομών

Ηράκλειο – Κτηματογράφηση: Τέλος χρόνου για τις δηλώσεις. Τί θα ισχύσει για τα ραντεβού

Ηράκλειο: Ανοίγουν και πάλι τα πολυσινεμά στο εμπορικό κέντρο ΤΑΛΩΣ

ΠηγήYpaithros.gr

Διαβάστε επίσης:

Αν σας αρέσει η σελίδα μας κάντε μας Like

Σχετικά άρθρα